25 Haziran 2010 Cuma

Slav şehirlerinin anası

Türkiye’nin kuzey komşusu Ukrayna’nın başkenti, Kiev. Dinyeper Nehri kıyılarında nazlı nazlı uzanıyor. Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri. Slav şehirlerinin anası olarak tanımlanıyor. Kiev’in merkezinde, geçmişin izlerini her yerde hissetmek mümkün. Aynı zamanda önemli bir tiyatro ve bale merkezi. Kiev, bugünlerde komünizm döneminden yeni döneme geçişin sancılarını yaşıyor.

Gri ve devasa binaları, büyük caddeleri, tüketim çılgınlığına tutulmuş gençleri, markaların yarışına sahne olan mağazalarıyla Kiev, birçok tarihi şehrin geçirdiği dönüşümü yaşıyor. Bir yanda komünizm döneminden kalan soğuk ve bakımsız binalar, diğer yanda ise uzay üssünü andıran yeni moda plazalar. Her köşe başındaki McDonalds’lar, Ferrari montlarla ellerinde biralarla sokaklarda cirit atan gençler, Kiev’in ünlü caddesi Khreshchatik’te hemen göze çarpıyor. Karadeniz’in karşı kıyısında yer alan Ukrayna’nın başkenti. Kiev, bale ve tiyatrolarıyla ünlü. Ama günümüzde daha çok zenginleri ve enerji kaynaklarıyla adından söz ettiriyor. Bir de Turuncu Devrimi ve devrimin kadın kahramanı ilginç saç modeliyle ünlü Yulia Timoşenko. Dünyanın en büyük zenginlerinin yaşadığı şehirde, başka ülkelerde görülemeyecek en lüks marka otomobilleri ve mağazaları görünce şaşkınlığınızı gizleyemiyorsunuz. Diğer yanda, 100 dolarlık emekli maaşıyla geçinemediği için sokaklarda dilenen yaşlılar ise, gelir dağılımındaki eşitsizlik bakımından Kiev’de de durumun farklı olmadığının ipuçlarını veriyor.
Stalin'den kurtarılan kiliseler
Ukrayna’nın en büyük şehri Kiev, İstanbul’a sadece bir buçuk saatlik uçuş mesafesinde. İki ülke arasında saat farkı yok. Havaalanından şehre doğru ilerlerken göz alabildiğine boş ve geniş topraklar ilgi çekiyor. Yüzde 70’i ekilebilir arazi olan Ukrayna topraklarının oldukça verimli ve özellikle de organik tarım yapmak için çok elverişli oldukları söyleniyor. Dinyeper Nehri kıyılarında uzanan Kiev’in nüfusu üç milyona yakın. Şehirdeki mimari anıtlar dünya hazinesi olarak tanınıyor. Slav kültürünün temsilcisi Kiev, Ortodoksların hac ve çok çekici bir turist merkezi. Büyüleyici ve güzel manzaraya, parklara ve bahçelere sahip.Tarihi 11’inci yüzyıla dayanan Saint Sophia Katedrali, muhteşem mozaik ve freskleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Kiev’in Altın Kapısı’nın geçmişi 1037 yılına gidiyor. Ukrayna’nın Barok mimari tarzındaki kilisesi Saint Andrew, Saint Vladimir Katedrali diğer tarihi yapıları. Kiev’de rehberlik yapan Alla (50), Stalin döneminde birçok tarihi kilisenin yıkıldığını sadece bunların ayakta kalabildiğini anlatıyor.
Tiyatro ve bale merkezi
Başka birçok çekici esere sahip olan Kiev, Ruslar ve Ukraynalılar tarafından ‘Slav şehirlerinin anası’ olarak tanımlanıyor. Avrupa’nın en eski şehirlerinden biri olan Kiev’in merkezinde geçmişin izlerini her yerde hissedebilmek mümkün. Tiyatro tutkunları şehirde çeşitli tiyatro seçeneklerini bulabiliyor. Yeni restore edilen Kiev Opera Evi, çok güzel opera ve balet repertuvarlarına sahip. Franko Tiyatro’su, Ukrayna’da drama, komedi ve müzikallerin merkezi. Şehirdeki müze ve sanat galerilerinde ise görülebilecek birçok sergi var. Ukrayna’nın en büyük şehri olan Kiev, aynı zamanda ülkenin endüstriyel ve ticaret merkezi. Metalurji, makine ekipmanları, kimya, endüstrisi güçlü. Bugünlerde şehirde yükselmeye başlayan yeni ofis merkezleri, bankalar, fuar merkezleri ve diğer ticari girişimler gözden kaçmıyor.
Üç erkek kardeş kurdu
Ukrayna’nın en önemli kültürel, bilimsel ve endüstriyel merkezi olan Kiev, efsaneye göre, beşinci ve altıncı yüzyıllarda üç erkek kardeş, ‘Kyi’, ‘Schek’, ‘Khoryv’ ve kız kardeşleri ‘Lybed’ tarafından kurulmuş. Şehre en büyük erkek kardeş Kyi’nin ismi verilmiş. Kyiv, Kyi’nin şehri anlamına geliyor. Ukraynaca’da Kyiv, Rusça’da Kiev olan şehir Sovyet döneminden beri Rusça ismiyle daha çok tanınıyor. Dokuzuncu yüzyılda doğulu Slavların politik merkezi olan Kiev’e, Ortodoks Hristiyanlığı Prens Vladimir getirmiş. Kiev, 11 ve 12’inci yüzyıllarda en güçlü devrine ulaşarak, Hristiyanlığın doğudaki en büyük medeniyet merkezi olmuş. 14. yüzyılda, Litvanya’nın kontrolüne, 17. ve 18. yüzyılda Rus hakimiyetine girmiş. 1918’de Rus İmparatorluğu’nun bitişi ve Bolşevik İhtilali sonrasında Sovyetler Birliği’nin bir parçası olmuş. 1991’de Sovyetler Birliği’nin düşüşünden sonra özgürlüğünü kazanmış. Bu tarihten beri de hem Kiev, hem de Ukrayna yeni bir dönemi yaşıyor.
Kadın nüfusu fazla
Doğum ve evlilik oranının düşüklüğü ülkede önemli bir sorun. Diğer bir sorun ise, kadın nüfusunun erkeklere oranla bir hayli fazla olması. Ülke nüfusunun yüzde 63’ü kadın, yüzde 37’si erkeklerden oluşuyor. Zaten gezdiğiniz her yerde kadınların hakimiyetini görebiliyorsunuz. Uzun boyları ve güzellikleriyle tanınan Ukraynalı kadınlar, ülkede her yerde hakim oldukları izlenimini veriyor. Hemen her işte çalışıyorlar. Hepsi de modayı takip etme yarışında. Rehberimiz Alla (50), kadınların sayısının fazla olmasının ülkede sorun yaratmadığını söylüyor: “Kadınlar çalışıyor ve kendilerine yetiyorlar. Artık bekar annelik de moda oldu. Erkeklere ihtiyaç duymuyorlar.”

Nasıl gidilir?
Ukyrayna'nın başkenti Kiev’e gitmek için Ukrayna Konsolosluğu’ndan vize almak gerekiyor. Türk Havayolları’nın tarifeli uçağıyla Kiev’e gitmek bir buçuk saat sürüyor. Düzenli ve adeta cetvelle çizilmiş bir yapılaşma sistemi bulunan Kiev’de ulaşım, tren, treleybüs, tramvay ve taksilerle sağlanıyor. Eski komünist ülkelerin birçoğunda olduğu gibi önünüzden geçen herhangi bir aracı çevirerek para verip istediğiniz yere gidebilirsiniz. Yeni ve modern alışveriş merkezlerine sahip Kiev’de, dünyanın en lüks markalarını bulabilirsiniz. Ama daha uygun fiyatlı alışveriş için yeraltı geçitlerinde bulunan mağazaları tercih etmenizi tavsiye ederim. Shevchenka Bulvarı, Kreschatik ve Kranoarmeyskaya Caddesi’nde güzel hediyelik eşya ve votka satan dükkanlar bulabilirsiniz. Matruşka ve el sanatları ürünleri en güzel hediyelikler arasında.Ukrayna’nın para birimi Hryvnia (krivniya). Ama dolar da her yerde kabul ediliyor. Hemen yerde bulunan nakit para çekme makinelerinden kolayca dolar ve Euro çekebiliyorsunuz. Güvenli bir şehir olan Kiev’de suç oranı çok düşük.

Ne yenilir?
Kiev’de hem geleneksel Ukrayna yemekleri yapan, hem de İtalyan, Fransız mutfaklarının olduğu restoranlar var. Restoran, bar ve kafeler şehrin her yerinde mevcut. Ukraynalılar balık ağırlıklı besleniyor. Somon balığının her türünü restoranlarda bulmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder